WAT ZIJN NOVELTY NOTES ?

NOVELTY NOTES ook wel PSEUDO BANKBILJETTEN genoemd. Wat zijn het nou eigenlijk?

Naast de vele officiële bankbiljetten die uitgegeven worden verschijnen er ook bankbiljetten die geen enkele finaciële- en/of handelswaarde hebben, maar puur als leuk hebbedingetje of noviteit worden gedrukt. Ook biljetten met een satirische ondertoon worden steeds meer gemaakt. Deze biljetten werden voor het eerst in de USA gesignaleerd. Vooral toen Bil Clinton en Monica Lowinski met de sigaar bezig waren geweest verschenen er de eerste biljetten van 8 dollar met in het midden het gezicht van Monica Lowinsky met een besmeurde mond en daaronder : GOT MILK...  Op de achterkant stond het witte huis met het bordje NIET STOREN.  Hieronder ziet u een voorbeeld van dit biljet...

Voorkant 6 dollar biljet
Voorkant 6 dollar biljet

Hier echter nog een ander voorbeeld. De sex dollar uitgegeven in 1998 waarbij Bill Clinton Slick Willie wordt genoemd en de naam van het Witte huis wordt veranderd in CASA DE MONICA . 

Mijn Interesse voor deze novelty notes werd echter gewekt toen ik in 2004 een kado kreeg van een vriend. Hij wist dat ik bankbiljetten verzamelde en tijdens zijn verblijf in New York kwam hij een aantal van deze biljetten tegen. Hij vond het leuk om als kado voor mij mee te nemen in de veronderstelling dat het echte biljetten waren. 

Toen ik het kado uitpakte zag ik een stapeltje van 8 verschillende biljetten. Mijn verbazing was groot, want dit soort biljetten had ik nog nooit gezien. Maar zoals dat meestal gaat werd tijdens het feestgewoel het kado in de kast opgeborgen en niet meer aan gedacht. Totdat ik een documantaire op TV zag over Vietnam en daar de kreet POW-MIA in voorkwam. Waar had ik dat eerder gehoord of gezien? Plots kreeg in een flashback en herinnerde mij weer het stapeltje biljetten dat ik op mijn verjaardag gekregen had. Ik pakte het stapeltje biljetten en bekeek ze een voor een. En ja hoor bij het vierde biljet was het raak. Op het biljet stond POW-MIA en You are not forgotten. Wat zijn dat voor een biljetten en waarom worden deze gedrukt? Maar vooral een biljet met de opdruk POW-MIA en de tekst: YOU ARE NOT FORGOTTEN.  Wat betekent POW-MIA eigenlijk en wat werd er bedoeld met de tekst: You are not forgotten?  Het biljet toch maar eens aan een nader onderzoek onderwerpen. 

De letters POW-MIA bleken afkortingen te zijn van: POW = Prisoner of War   en  MIA = Missing in action.
De tekst : YOU ARE FORGOTTEN bleek te slaan op alle Amerikaanse militairen die in Vietnam krijgsgevangen waren genomen of vermist zijn. Het is een biljet uitgegeven ter herinnering aan de Vietnam oorlog.

  De Vietnamoorlog duurde officieel van 1 november 1955 tot 30 april 1975.

Op 23 april 1975 zei de Amerikaanse president Gerald Ford in een speech dat de Vietnamoorlog afgelopen was. Een week later was dat ook het geval. De door de Amerikanen verloren 'slag om Saigon' op 30 april 1975 is officieel het einde van de Vietnamoorlog.

Bij nader onderzoek bleken er nog veel meer gegevens van de Vietnam oorlog op te staan. Bijvoorbeeld het serienummer US01121962. Op 12 Januari 1962 begonnen Amerikaanse vliegtuigen (in Operation Ranch Hand) Agent Orange en andere herbiciden te spuiten over landelijke gebieden van Zuid-Vietnam. Dit werd gedaan om vegetatie te doden die dekking en voedsel zou bieden aan Noord-Vietnamese troepen.In reactie daarop levert de Sovjet-Unie modern luchtafweergeschut aan Noord-Vietnam. Gevolg: tijdens het verloop van de Vietnamoorlog werden duizenden Amerikaanse vliegtuigen en helikopters neergehaald. Duizenden piloten en bemanningsleden sneuvelden en vele werden krijgsgevangene (POW) gemaakt of raakten vermist (MIA).

Op 12 januari 1962 vond ook Operatie Chopper plaats. Dit was de eerste keer dat Amerikaanse troepen deelnamen aan grote gevechten in de Vietnamoorlog. Amerikaanse helikopters vervoerden meer dan 1.000 parachutisten van het leger van de Republiek Vietnam (ARVN) voor een aanval op een (vermoedelijk) 
Viet Cong (VC) bolwerk. De VC was verrast en werd verslagen.

Wat het biljet verder nog zo bijzonder maakte zijn 2 namen van slachtoffers in Vietnam.
Paul E. Yonkie   -   first official casualty of war    en     Richard van de Geer     - Last official casualty of war

Verder stonden er nog een aantal spreuken op het biljet zoals: THE PRICE OF FREEDOM IS WRITTEN ON THE WAL    en SERVICE WITHOUT REWARD en DEDICATION TO BROTHERHOOD.
Kortom de moeite waard om de biljetten wat beter te bekijken.

Dit soort biljetten bleken dus NOVELTY NOTES te zijn. Het doel van Novelty notes was/is om via biljetten bijzondere gebeurtenissen te herdenken of de spot te drijven met iets of iemand. De spot drijven kwam vooral in uiting bij de biljetten over Bill Clinton. En een voorbeeld van herdenken is dus dit bovenstaande Vietnam biljet. 

Heden ten dage worden nog steeds presidenten op de hak genomen. Een mooi voorbeeld is een biljet over Donald Trump. 

Ook gebeurtenissen in de wereld werden gebruikt als onderwerp op biljetten. Een goed voorbeeld daarvan is 9/11.

In de loop ter tijd kwamen er steeds meer onderwerpen bij. Biljetten over beroemdheden, dieren, auto's, militairen etc.
In de fotogalerij NOVELTY NOTES kunt u afbeeldingen zien van de biljetten en mocht u vragen hebben over een biljet stuur dan via het contactformulier even uw vraag ovv van het nummer van het biljet.
Misschien is het wel een leuke hobby voor u.

De biljetten hebben geen enkele financiële waarde en worden gedrukt in de USA en zijn zo groot als een dollarbiljet. Ze worden puur uitgegeven als herinnering/herdenking  aan iets of iemand. De biljetten hebben ook geen echtheidskenmerken zoals watermerk, hologram etc.