WAT ZIJN CHALLENGE COINS ?

Bron: Wikipedia

Een challenge coin is een munt of medaillon met het insigne of embleem van een organisatie en wordt gedragen door de leden van de organisatie. Traditioneel worden ze uitgegeven om het lidmaatschap van een organisatie/eenheid te bewijzen en om het moreel te verbeteren. Bovendien worden ze ook verzameld. In de praktijk worden challenge coins ook gepresenteerd door eenheidscommandanten als erkenning van een speciale prestatie door een lid van de eenheid. Ze worden ook uitgewisseld als erkenning voor bezoeken aan een organisatie. Minder bekend is dat challenge coins ook worden gebruikt om, zoals het woord challenge al zegt, uit te dagen. Hieronder ziet u vier voorbeelden van challenge coins.

Oorsprong van de challenge coin

Volgens het meest voorkomende verhaal zijn challenge coins ontstaan ​​tijdens de Eerste Wereldoorlog. Voordat de Verenigde Staten de oorlog ingingen in 1917 meldde Amerikaanse vrijwilligers uit alle delen van het land zich om in de nieuwgevormde vliegende eskadrons te werken. 

In een squadron bestelde een rijke luitenant medaillons geslagen in massief brons en presenteerde ze aan zijn eenheid. Een jonge piloot plaatste het medaillon in een klein leren zakje dat hij om zijn nek droeg. Kort na het verwerven van het medaillon werd het vliegtuig van de piloot tijdens gevechten zwaar beschadigd door brand. Hij werd gedwongen achter de vijandelijke linies te landen en werd onmiddellijk gevangen genomen door een Duitse patrouille. Om zijn ontsnapping te ontmoedigen, namen de Duitsers al zijn persoonlijke identificatie mee, met uitzondering van het kleine leren zakje om zijn nek. In de tussentijd werd hij meegenomen naar een klein Frans stadje aan het front. Tijdens een bombardement ontsnapte hij en slaagde erin Duitse patrouilles te vermijden door burgerkleding aan te trekken en zo de frontlinies te bereiken. Met veel moeite doorkruiste hij het niemandsland. Uiteindelijk stuitte hij op een Franse verzetsgroep. Omdat zij het Amerikaanse accent van de jonge piloot niet herkende, dachten de Fransen dat hij een saboteur was en wilde ze de piloot te executeren. Ook had hij geen identificatie bij zich om zijn trouw te bewijzen, maar alleen zijn leren buidel met het medaillon. Hij liet het medaillon zien aan zijn zogenaamde beulen en een van zijn Franse ontvoerders herkende de insignes van het squadron op het medaillon. Ze hebben zijn executie lang genoeg uitgesteld om zijn identiteit te bevestigen. In plaats van hem neer te schieten, gaven ze hem een ​​fles wijn.

Terug bij zijn squadron werd het traditie om ervoor te zorgen dat alle leden hun medaillon of munt altijd bij zich droegen. Elk lid van desbetreffende squadron of eenheid had zo'n munt. Als iemand van het squadron/eenheid een ander lid zou tegen komen kon hij vragen om het medaillon/munt te laten zien. Hij daagde de andere persoon als het ware uit. Vandaar de naam CHALLENGE COIN. Als de uitgedaagde persoon geen medaillon/munt kon laten zien dan moest  hij een drankje naar keuze kopen voor het lid dat hem uitdaagde. Als de uitgedaagde persoon wel een medaillon/munt kon laten zien dan moest de uitdager betalen voor het drankje. Deze traditie bestaat tot op heden nog bij verschillende legeronderdelen in de USA. (misschien ook wel in andere delen van de wereld.)

Uitdagen

De traditie van een uitdaging is de meest gebruikelijke manier om ervoor te zorgen dat leden de munt van hun eenheid dragen. De regels voor een uitdaging zijn niet altijd geformaliseerd voor een eenheid en kunnen per organisatie verschillen. De uitdaging is alleen van toepassing op die leden die formeel een muntstuk hebben gekregen van hun eenheid. Dit kan leiden tot enige controverse wanneer er uitdagingen worden geïnitieerd tussen leden van verschillende organisaties en wordt niet aanbevolen. De traditie van het uitdagen van munten is bedoeld als een bron van moraal in een eenheid, en het forceren van de uitdaging kan een omgekeerd effect veroorzaken. De handeling van het uitdagen wordt een "Muntcontrole" genoemd en wordt gewoonlijk luid aangekondigd. 

De uitdaging, die op elk moment kan worden gemaakt, begint met de uitdager die zijn / haar munt trekt en de munt op de tafel of balk gooit. Het "per ongeluk" laten vallen van een uitdagingsmunt wordt beschouwd als een opzettelijke uitdaging voor alle aanwezigen. Iedereen die wordt uitgedaagd, moet onmiddellijk de medaille voor zijn organisatie te voorschijn halen en laten zien. Iedereen die dit niet doet, moet een rondje drank kopen voor de uitdager en alle anderen die hun munt wel bij zich hebben. Als iedereen die wordt uitgedaagd zijn munt kan produceren, moet de uitdager echter een rondje geven voor de groep ongeacht het aantal personen.

Hoewel de meeste houders van een challenge coin ze gewoonlijk in hun zakken of op een andere gemakkelijk toegankelijke plaats bij zich dragen, staan ​​de meeste versies van de regels het toe een munt om de nek te dragen. Dat is acceptabel voor het voldoen aan een challenge. Munten op gespen of sleutelhangers zijn verboden voor het aangaan van een challenge.

Er zijn natuurlijk altijd varianten op de regels bijvoorbeeld: Als iemand in staat is om een ​​challenge coin te stelen, moet iedereen in de groep een drankje voor die persoon kopen. Tijdens een challenge moet iedereen in de groep een drankje kopen voor de houder van de hoogste munt. Een rangorde van munten wordt bepaald door de rang van de gever van de uitdagingsmunt. Bijvoorbeeld, een munt die door een admiraal is uitgereikt verslaat een munt die door een viceadmiraal is uitgereikt, terwijl beide rangen de munt die door een kapitein is uitgereikt door allebei verslaat. Traditioneel wordt de presentatie van een munt doorgegeven tijdens een handdruk. Sommige eenheden bieden strikte tijdslimieten om te reageren op een uitdaging.

In de loop der jaren zijn er vele munten/penningen verschenen als challenge coin. Daardoor worden ze ook verzameld. Echter iemand met een challenge coin die geen lid is van die organisatie mag geen uitdagingen doen.

In de fotogalerij ziet u  challenge coins maar ook andere munten en penningen zoals munten met beroemdheden etc.

De munten/penningen/challenge coins hebben geen enkele financiële en/of handelswaarde. Het zijn munten gemaakt als herinnering van iets, iemand of een gebeurtenis. De munten zijn gemaakt van metaal en niet van goud- en/of zilver. Het is puur een verzamelobject.