WAT ZIJN GOUD FOLIE BILJETTEN ???

Wat zijn goudfolie biljetten?

Goudfolie biljetten zijn zeer gedetailleerde kopieen van echte biljetten. Ze zijn gemaakt van PET (Polyethyleentereftalaat), een soort kunststof, en bedrukt met 24K goud folie.
Het is eigenlijk een soort vergulde replica van echte biljetten maar met dien verstande dat de biljetten zeer stevig en onkreukbaar zijn. Ja zelfs onbreekbaar. En de biljetten hebben een voelbaar relief.

Dit is een vrij nieuw verzamelgebied dat is ontstaan tijdens de invoering van de Euro. De biljetten die ik als eerste kreeg was een serie van 7 euro biljetten van 5 t/m 500 euro. 


Niet veel later verschenen er ook Goudfolie biljetten series van andere landen zoals Duitsland, Zuid Africa, Amerika. Te veel om op te noemen. 

En al deze biljetten zijn geen officiële/wettige betaalmiddelen, maar puur verzamelobjecten en hebben dus als geld geen enkele waarde. Ook zijn de biljetten niet voorzien van watermerk of andere echtheidskenmerken.
wel hebben ze natuurlijk een verzamelwaarde.

Om een lang verhaal kort te maken: Een nieuwe verzamelgebied was geboren.
En zoals dat natuurlijk gaat bij een nieuw verzamelgebied kwamen er weer nieuwe soorten biljetten bij. Want opeens waren daar ook dezelfde biljetten maar dan in zilverfolie bedrukt. (Maar volgens mij zijn deze biljetten minder populair want je ziet ze bijna niet.) En alsof het nog niet genoeg was verschenen er de laatste jaren ook goudfolie biljetten met kleur bedrukt. Tot zover waren de goudfolie-biljetten (ook zilver en kleur) allemaal replica biljetten van de echte.

Blijkbaar vielen deze gekleurde goudfolie biljetten in de smaak want opeens waren daar ook fantasie biljetten. Deze biljetten waren geen replica's van echte biljetten maar van fantasie biljetten met onderwerpen als: Pokemon, Dragon Ball Z, beroemdheden etc. Dus er komen steeds meer onderwerpen... Eigenlijk zijn dit een soort NOVELTY NOTES, maar dan van ander materiaal.

En alsof het nog niet genoeg is verschijnen er de laatste tijd ook ZWARTE biljetten . Zo zie je maar, dat dit verzamelgebied steeds uitgebreid wordt met allerlei nieuwe ontwerpen